They seem to make lots of good flash cms templates that has animation and sound.

Wyświetlono wiadomości wyszukane dla hasła: sód w organiźmie





Temat: Sód
oto artykuł na który się natknełem :

Niebezpieczne skutki zdrowotne może spowodować zachwianie równowagi pomiędzy ilością płynów w organizmie a stężeniem sodu we krwi u osób uprawiających sporty wytrzymałościowe, np. biegi długodystansowe. Jak donoszą naukowcy z University of California w San Francisco nadmiar wody w organizmie przyczynia się do powstania obrzęku mózgu a ponadto do przenikania płynów do płuc.
Sportowcy w czasie intensywnej aktywności fizycznej wydalają duże ilości wody oraz sodu w postaci potu. Uzupełnianie rezerw wody w organiźmie nie jest jednoznaczne z przywracaniem optymalnego stężenia sodu.

Organizm aby utrzymać w równowadze stężenie soli i wody pomiędzy krwią a tkankami zaczyna pobierać wodę z krwi, prowadzi to do obrzęku skóry i mózgu a konsekwencją może być śmierć poprzez uduszenie. Ryzyko wystąpienia niedoboru sodu jest wyższe u kobiet niż u mężczyzn ponieważ istotną rolę odgrywa w tym procesie jeden z żeńskich hormonów płciowych- etrogen.

Aby uniknąć tego zagrożenia lekarze zalecają przyjmowanie tabletek soli przed lub w czasie wysiłku. Równie skuteczne jest picie płynów, które zawierają elektrolity.

Śmieszne że pewna znana firma produkuje wody mineralne z bardzo małą zawartością sodu i jeszcze się tym chwali i rekalmuje.



Temat: Solic czy nie solic ?


Nie sole od paru lat. Dobrze czy zle robie ?


Sód zawarty w chlorku sodu (soli) odpowiada za regulacje gospodarką wodną
organizmu. Duże jego spożycie powoduje retencje (zatrzymanie) wody w
tkankach.
Zapotrzebowanie na sód zwiększa się podczas wysiłków fizycznych i
podwyższonej temperatury otoczenia, gdy wraz z potem, organizm traci go
dużo. Razem z anionem chlorkowym reguluje utrzymanie odpowiedniego ciśnienia
osmotycznego i równowagi kwasowo-zasadowej. Nadmiar sodu w organizmie
wydalany jest z moczem oraz w mniejszym stopniu z kałem i z potem. Więc o co
tyle hałasu?
(Nie mówię tu o dawkach rzędu nastu gramów na raz).

Pozdr.
Mateusz







Temat: skurcze
potas wypiera sód z organizmu i vice versa. Warto o tym pamiętać.

Kolejna zależność - bez odpowiedniej ilości magnezu w organizmie, nigdy nie uda się ustawić właściwego poziomu potasu.

Kolejna ważna sprawa - ogromna większość ludzi zjada zbyt dużo sodu, zbyt mało potasu. Często zmiana proporcji nawet o 400% to zbyt mało, aby wrócić do wartości "idealnych".

Następnie - warto wiedzieć, że ogromna, ogromna większość ludzi ma przynajmniej lekkie niedobory magnezu, co wynika ze specyfiki współczesnej diety, bardzo ubogiej w ten pierwiastek.

Niedobór potasu zwiększa pocenie, co sprawia, że niejako automatycznie tracimy też więcej sodu.

Mając taką wiedzę, można zastanawiać się, co i jak jest nie tak w naszym przypadku. Przy czym skurcze faktycznie często mają przyczynę w zaburzeniach elektrolitów, czy to spowodowanych zbyt intensywnym treningiem, czy też np biegunkami albo złą dietą.



Temat: Przestrzeganie diety
I tu jest sedno sprawy........Z UMIAREM.....a jeszcze cos ale to dotyczy chyba wylacznie epileptykow...przy naszych lekach nastepuje drastyczny spadek sodu a organizmie.......i jak pogodzic diere bogatopotasowa i niskosadowa .....kedy ubywa sodu ia cisnienie jest wysokie...maslo
maslane..stad biora sie te nasze rozne dziwne dolegliwosci
----------------------
----Co jesc aby dostarczyc sod.....bo chyba nie bede wsuwac lyzeczka soli
------fuj... :zygi:
Jeszcze jedno dieta Kwasniewskiego ........hmmmmm probawalam przez tydzien........bo lubie tlusciutkie......ale niestety moj organizm sie zbuntowal ........zreszta nigdy jej nie popieralam zawsze uwazalam ze to szalenstwo....
Ale moj tesc stosuje ja juz 10 lat .......a ma ich 78.......wiec sporo ...i wyniki sa super .....oprocz chwilowych spadkow potasu i serduszko juz nie te.......ale to tez wiek ........trzyma sie fantastycznie i moglby zakasowac

niejednego 50 -latka...hmm..Bron Boze ! nikogo nie namawiam .....ale

czasmi mnie to zastanawia......
Monika



Temat: sód..
...Czy któraś może mi coś doradzić jak skomponować diete bogatą w sód z mała ilościa soli ?
Dla mnie to paranoja.......soli nie wolno ze wzgledu na nerki i nadciśnienie.
a sodu w organiżmie brak i to sporo brak czy tylko sztuczne uzupełnianie - kroplówka wchodzi w rachube.....bo mam juz tego dosyć.
Kiedys były jeszcze wody mineralne wysokosodowe lecz niestety juz nie
ma.....
Monika



Temat: ZATWARDZENIA U LOCH PRZED I PO PORODZIE
DUDUS!
O ZNACZENIU SODU W ORGANIZMIE KAZDY MOZE PRZECZYTAC W INTERNECIE CZY KSIĄZCE BO TO NIEJEST ZADEN PROBLEM ALE MILO ZE NAPISALES

KU TWOJEMU ZASKOCZENIU MUSZE NAPISAC ZE OSOBISCIE ZNAM ZNACZENIE SODU W ZYWIENIU SWIN

OSOBISCIE STOSUJE MIESZANKI WITAMINOWO-MINERALNE Z SCHAUMANNA I JEST TO NAJWYZSZA PUŁKA W KTORYCH TO MIESZANKACH JEDNYM ZE SKLADNIKOW JEST SOD
CZY MOGL BYS MI UZASADNIC DODATKOWE ZASTOSOWANIE SOLI KUCHENNEJ DO PASZY POMIMO UZYWANIA WYZEJ WYMIENIONYCH MIESZANEK?
PONADTO UWAZAM ZE W DZISIEJSZYCH CZASACH STOSOWANIE MIESZANEK MINERALNO-WITAMINOWYCH KTORE UZUPELNIAJĄ NIEDOBORY WITAMIN , MAKRO I MIKROELEMENTOW W PASZACH NIE JEST NICZYM NADZWYCZAJNYM WSROD HODOWCOW PONIEWAZ NIE SĄDZE ZEBY PRZECIETNY HODOWCA SWIN BYL W STANIE ROBIC PASZE DODAJĄC TE WSZYSTKIE SKLAZNIKI ( WITAMINY , AMINOKWASY, MAKRO I MIKROELEMENTY, ENZYMY, AROMATY ,PRZECIWUTLENIACZE STYMULATORY WZROSTU ITD.) OSOBNO
POZDRAWIAM I Z GORY DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ




Temat: Ciążowe dolegliwości
lucy23 mojej przyjaciółce spuchły stopy i tez nie było jej widac kostek.Okazało sie, ze piła wode z wysoka zawartoscia sodu. Sód zatrzymuje wode w organizmie.jak tylko zmieniła wode na taka z bardzo malutka zawartoscia Na to opuchlizna jej zeszła sama.

[ Dodano: 2007-05-14, 13:20 ]



Temat: Sól
Sorry to było w Muscle

Muscle lato 2003

Dział "Bez Cenzury" autor Greg Zulak

10 BEZCENZUROWYCH PORAD NA SKUTECZNE ŁADOWANIE MASY:

2. Nie zmniejszajcie spożyciua sodu
Sód wspomaga przepływ krwi przez tkanki przez co pośrednio przyczynie się do ich lepszego natlenienia i odżywienia. Poza tym odgrywa znaczną role w utrzymaniu wlasciwiego bilansu płynów w organizmie. Z tych oraz kilku innych powodów jest to minerał o wielkim znaczeniu dla kulturystów, zatem nie powinniscie się go pozbywac.

Od siebie dodam że marynarze ktorzy pływali w okolicach równika codziennie wieczorem łykali łyżke stołową soli...

Macia zauwaz ze my nie jemy wiekoszosci z tej niby "żywnosci" ktora jest ładowana soią ile wlezie

wiec jak widzimy oipinie podzielone, oczywiscie caly czas mowimy o budowaniu masy, na redukcji sól out




Temat: drętwienie skóry a potem palący ból
mogą potas nma podobne działanie w organizmie jak i sod czy chlorki , moze to byc i sod, co prawda niezbyt czesto wystepuje niedobor tego piersiwastka ale jednak się zdarza
ja przez całe lata brałam aspargin ( potas i magnez) a potasu zawsze było za mało kalipoz wogole nie działał a wiec moze warto to sprawdzic jesli wszystko będzie ok, poproscie o skierowanie do neurologa

abisynka skad ja to znam , ja tez odkładam ile się tylko da, a najbardziej dobija mnie chodzienie do laboratorium bo wtedy jeszcze najczesciej spie, i nie chce mi się wstac zasypiam dobrze po połnocy czesto nad ranem i wstaję około 9 a wiec jestem nieszczesliwa kiedy mam wstac wczesniej




Temat: Tabletki


| Kto wie gdzie w Polsce kupic tabletki do odkazania wody?

Z tabletkami to moze byc problem, ale mozna kupic chlorowy
wybielacz, ktory (mocno rozcienczony!) nadaje sie do chlorowania
wody w celu jej odkazenia na zimno.


NIekoniecznie sie nadaje. Podchloryn sodu robi sie z wodorotlenku sodu
przez ktory przepuszcza sie gazowy chlor. Wodorotlenek sodu robi sie z
chlorku sodu (soli kamiennej) przez elektrolize. Metody sa dwie -
przeponowa (katode od anody odgradza przegroda polprzepuszczalna) i
rteciowa (katoda rteciowa, sod rozpuszcza sie w rteci, pozniej wymywa
sie go woda - sod reaguje z woda i tworzy wodorotlenek sodu...).
Metoda przeponowa uzyskuje sie wodorotlenek o malej czystosci - sporo
chlorku sodu i wszystkich domieszek z soli kamiennej zawiera. Metoda
rteciowa uzyskuje sie wodorotlenek o czystosci wysokiej - jedynym
sladowym zanieczyszczeniem jest rtec. I chyba jasne jest ze do celow
dezynfekcji wody pitnej uzywa sie podchlorynu produkowanego z
zanieczyszczonego sola wodorotlenku przeponowego - od soli jeszcze
nikt w ilosciach malych nie umarl, rtec zas kumuluje sie w organizmie
i niewiele jej trzeba zeby sie do lepszej rzeczywistosci przeniesc...

Podsumowujac - podchloryn powinien miec dopuszczenie do zastosowani w
przemysle spozywczym.

Mozna rowniez poszukac stosownej klasy chloraminy T.

A najprosciej w aptece zapytac (jesli to ma byc do dezynfekcji paru
szklanek wody) albo w Sanepidzie (jesli ilosc wody wieksza - wiedza
gdzie mozna dostac, wiedza jaki gatunkowo ma to byc preparat,
informacji udziela).





Temat: Zywność i napoje - co warto zabrać, a czego należy unikać...

Cejrowski w ktorejś z książek przekonywał, że picie samej czystej wody jest nieefektywne. Że aby organizm "zakumał", że pije, woda musi mieć smak, odrobine kwaśny, słodki lub nawet, i to mnie dziwi, nawet nieco słony... W przeciwnym razie wypełniamy żołądek, ale nie gasimy pragnienia, bo organizm nie wie, że juz dostał to, czego się domagał...
Ciekawy jestem, co Wy na to?


Generlanie chodzi o to, żeby organizmowi dostarczyć elektrolity.
Wiadomo, ze przy wysiłku tracimy elektrolity (sód, potas).
Są bardzo potrzebne żeby utrzymac objętośc płynów w organiźmie.
Po utracie płynów, musimy przywrócić równowagę wodno-elektrolitową.
Układ mięsniowy i nerwowy może sobie bez tego nie poradzić.

Poza tym sód pomaga we wchłanianiu glukozy, z której mamy energie itd itp ble ble ble

Generlanie chodzi o to,żeby mieć wodę mineralną a nie z potoków.A jeszcze lepiej wrzucić sobie do wody jakiegos plusza
Bo jak nie mamy choć "szczypty" sodu to nie nawodnimy sie za cholerkę.
Piciem napojów pozbawionych elektrolitów polepszamy sytuację na chwilę, później siusiamy i wszystko bierze w łeb

P.S. fajnie jest nawodnić się dobrze przed wisiłkiem, np w górach, pić sporo w nocy przed wyjsciem bo później w czasie wędrówki/wysiłku będzie to trudno nadrobić.
To naprawdę działa.




Temat: Sól
sol, zawarty w niej sod powoduje retencje czyli zatrzymanie wody w organizmie. Jesli spozywacie za duzo soli to macie czesto japy jak balony. Sol ma bezposredni wplyw na zwiekszenie cisnienia tetniczego i prowadzi do choroby nadcisnieniowej.

Gospodarka sodowo-potasowa
sod zatrzymuje wodew przestrzeni miedzykomorkowej- natomiast potas gromadzi wode w komorce (min. w miesniach). Sod jest niezbedny do prawidlowego funkcjonowania miesni i nerwow, jego niedobor prowadzi do uposledzenia w trawieniu weglowodanow, ale poniewaz w dzisiejszych czasach sod obecny jest prawie w kazdym pozywieniu(sol, suszone mieso, bekon, chipsy itp.) nie wymaga dodatkowej suplementacji, a choroba niedoborowa jest naprawde zadkoscia. Problemem jest zbyt duze spozycie sodu- nawet o kilkaset lub nawet kilka tysiecy procent wiecej niz dzienne zapotrzebowanie.

sod jest obecny w prawie kazdym pozywieniu wiec starajcie sie maksymalnie ograniczac spozycie soli i produktow solonych.

z tego co wiem to chyba Kamis wypuscil serie przypraw fit z niska zawartoscia soli.




Temat: Maraton i "ściana"
moim zdaniem nie ma jednej przyczyny "ściany" dla każdego. Dla jednego będzie to wyczerpanie glikogenu, dla innego odwodnienie, jeszcze innemu przytrafi się hiponatremia, a kolejny po prostu pobiegnie "zbyt optymistycznie" czyt. za szybko.

Na pewno w uniknięciu tego nieprzyjemnego uczucia pomaga realnie postawiony cel czasowy i konsekwentna jego realizacja (pisała o tym Renata). Żadnego "podpalania się", po prostu biegnę swoje, zgodnie z tym, co trenowałem.

Kolejna sprawa to uzupełnianie strat wody/węglowodanów/elektrolitów. Warto przetestować podczas długich wybiegań różne napoje/odżywki i wybrać to, co odpowiada organizmowi.

Warto też zwrócić uwagę na to co się pije i na pewno nie poprzestawać tylko na wodzie organizatorów i ewentualnym bananiku. Zwykła woda mineralna ma zbyt mało minerałów, jak dla biegacza, i powoduje wystąpienie niedoborów niezbędnych pierwiastków, tj. sód, potas czy magnez. Elektrolity tracimy z potem, więc jest ich mniej w organizmie. Dodatkowo, tą niewielką ilość rozcieńczamy wodą, przez co realne stężenie pierwiastków w organizmie jeszcze spada. Jest to tzw. "zatrucie wodą", czasami ten termin pojawia się tu i ówdzie. W skrajnych wypadkach może to prowadzić nawet do tragicznego końca.




Temat: Maraton i "ściana"

[...] Kolejna sprawa to uzupełnianie strat wody/węglowodanów/elektrolitów. Warto przetestować podczas długich wybiegań różne napoje/odżywki i wybrać to, co odpowiada organizmowi.

Warto też zwrócić uwagę na to co się pije i na pewno nie poprzestawać tylko na wodzie organizatorów i ewentualnym bananiku. Zwykła woda mineralna ma zbyt mało minerałów, jak dla biegacza, i powoduje wystąpienie niedoborów niezbędnych pierwiastków, tj. sód, potas czy magnez. Elektrolity tracimy z potem, więc jest ich mniej w organizmie. Dodatkowo, tą niewielką ilość rozcieńczamy wodą, przez co realne stężenie pierwiastków w organizmie jeszcze spada. Jest to tzw. "zatrucie wodą", czasami ten termin pojawia się tu i ówdzie. W skrajnych wypadkach może to prowadzić nawet do tragicznego końca.


Fajnie, że o tym piszesz. Wielu z nas wybrało już różne odżywki/napoje, ale niestety, na przeszkodzie w tym roku stanęła Rada Programowa, która postanowiła, że w Warszawie i Poznaniu, w jedynych dwóch maratonach ze znanych mi, nie będzie prywatnych odżywek. Po prostu organizatorzy tych maratonów lepiej od nas wiedzą co nam służy i co pozwoli osiągnąć lepsze rezultaty. Tak więc nie pozostaje nam chyba nic innego niż zaopatrzyć się w strusi żołądek albo na miejsce startu wybrać inne imprezy. Szkoda tylko, że jesień nie daje zbytniego wyboru w tym względzie na terenie Polski.




Temat: Ferrytyna


WBC 7,9 (4,5 .. 10,5)
RBC 5,12 (4,7 .. 6,1)
HGB 15,1 (14 .. 1
HCT 46,2 (42 .. 52)
MCV 90,2 (80 .. 94)
MCH 29,5 (27 .. 33)
MCHC 32,7 (31 .. 37)
RDW-CV 13,2 (11,5 .. 14,5)
LYMPH 31,4 % 2,4806 (1 .. 4)
PLT 204 (130 .. 400)
PDW 9,7
MPW 8,9
P-LCR 16,7
Ferrytyna 32,5 (17,9 .. 164,0)
Żelazo 57 (53 .. 167)
Magnez 0,77 (0,78 .. 1,03)
Sód 141,2 (135,0 .. 147,0)
Potas 4,87 (3,60 .. 5,00)


Podstawowa sprawa, to masz za mało magnezu. Skoro intensywnie trenujesz, a jednocześnie ze względu na wiek, również rozwija się twój organizm, to powinieneś bezwzględnie zadbać o większą jego ilość w organizmie. Na wstępie zaaplikuj tabletki z magnezem i wit.B6, powinieneś też wzbogacić dietę o produkty zawierające duże ilości magnezu, np. zielone warzywa. Jest to jeden z najistotniejszych pierwiastków dla sportowców i nie powinno się tego lekceważyć.

Co do morfologii to zasadniczo OK., chociaż wydaje się, że masz trochę zagęszczoną krew, jak na sportowca, więc więcej pij. Masz żelazo w dolnej granicy normy, ferrytyna, białko odpowiadające za transport i magazynowanie żelaza, jest jeszcze dobre, morfologia też, czyli organizm sobie radzi, ale zacznij jeść więcej produktów z żelazem np. czerwone mięso, podroby. Na razie nie potrzebujesz brać preparatów z żelazem, ale musisz zwiększyć jego podaż w diecie.




Temat: Calkowita eliminacja sodu w diecie dobrze?
Ale nie rozumiem w ogóle skąd ten pomysł ograniczenia sodu? Jeśli nie solisz jak maniak to na Twoim zdrowiu się to nie odbije, a więcej wody w organizmie to środowisko po części zapobiegające katabolizmowi.
Wybacz ale wydaje mi się że naczytałeś się że zawodnicy przed zawodami ograniczają sód i też tak chcesz nie bardzo wiedząc po co .




Temat: odchudzanie: woda mineralna czy źródlana?

Chorzy na nadciśnienie, cukrzycę albo na serce powinni wystrzegać się wody z dużą zawartością sodu (powyżej 200 mg). Sód zatrzymuje wodę w organizmie i podwyższa ciśnienie krwi.

W trzech plasterkach kiełbasy jest więcej sodu niż w 1.5 litrowej butelce wody, nie dajmy się zwariować nikt jeszcze nie rozchorował się od picia zdrowej wody. Ja piję źdrodlaną nestle aquarel i wyniki badań mam lepsze, zdecydowanie lepiej się czuję odkąd więcej piję. Zdrowa woda zdrowia doda, pamiętajmy o tym.



Temat: Calkowita eliminacja sodu w diecie dobrze?
Nie rezygnuj, ja jak odpuściłem sód w diecie to zacząłem się odwadniać szybko. Dalej nie wiem jaki miałby być cel i czemu Twój kolega moderator Ci tak powiedział ale niczego nie odpuszczaj - sód jest tak samo potrzebny jak reszta minerałów w organizmie i to że występuje prawie wszędzie nie oznacza że nie jest możliwe doprowadzenie do niedoboru jak będziesz wydziwiał.




Temat: Zakwaszanie organizmu...
Chciałbym poddać pod rozwagę taki cytat "popularnonaukowy":

"Warzywa i owoce wykazują działanie alkalizujące, ponieważ
 zawierają znaczne ilości składników mineralnych o działaniu
 zasadotwórczym, tj. potas, wapń, sód i magnez. W ten sposób
 przeciwdziałają zakwaszaniu organizmu."

I teraz - większość owoców jest przecież sama w sobie kwaśna...
Kwas cytrynowy, kwas jabłkowy - np. pH soku pomarańczy = 3.
Nie tylko owoce, bo przecież pomidory również są b. kwaśne...

Dodatkowo owoce i warzywa mają sporo cukrów prostych, które
fermentują, produkują alkohole a te utleniane są do kwasów...
Aby dać przykład - kwas octowy jako produkt utleniania wina ;-)

Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jaki to mechanizm alkalizujący ma
miejsce w organiźmie po wypiciu np. szklanki soku pomarańczowego
o pH własnym 3 ? A może ten cytat to jakaś bzdura ?





Temat: Nawodnienie przed zawodami
Można i "na zapas". Tylko zależy co to "na zapas" oznacza. Pewnej ilości płynów i tak nie przekroczysz, żeby mieć ten "zapas". I tak ich Ci ubędzie na zawodach. Ale jeżeli będziesz miał organizm "przesuszony" to wtedy będzie źle. Przesuszony tzn. będziesz w dni przed biegiem mało pił i się odwodnisz. Jeżeli masz zawody w niedzielę to już od dzisiaj pij dużo codziennie. Ja właśnie zaczynam. W niedzielę mam swoją pierwszą połówkę w życiu
Od dzisiaj będę pił duzo wody wysokozmineralizowanej by zapewnić odpowiedni poziom elektrolitów. Kamieni się nie boję bo wysokozmineralizowanej nie piję na codzień. A dodatkowo sód zatrzyma wodę w organiźmie. (i tak lubię jeść słono )
W sobotę wieczorem przed biegiem piwo ciemne (woda+węglowodany) + pół arbuza (również woda+węglowodany).
W niedzielę rano przed zawodami kisiel z rodzynkami (woda+węglowodany).
I to wszystko.
Oczywiście nie piszę tu już o zjadaniu makaronu itp



Temat: sklad soli


NaCl -
70%, KCl - 30%".  Czy ktoś tutaj wie może o co to chodzi? Dlaczego aż tak
dużo KCl????? Do tej pory spotkałam się ze sladowymi zawartościami KCl,
ale
aż tyle?


Sód: zawartość w organizmie - 100g, dzienne spożycie 10-20g, nadmiar szybko
wydalany, duży nadmiar szkodliwy.
Potas: zawartość w organizmie - ag, dzienne spożycie może sięgać kilku gram.

Jak nie będziesz wrzucać stołowej łyżki soli do jednego talerza zupy ani
sypać pół kilo na każdą kanapkę to Ci nie zaszkodzi :)





Temat: Miłość ???


| Czym jest ta owa rzecz? Co nią kieruje?
| Odpowiedzią naukową na to pytanie jest
| działanie chemii w naszym organiźmie.
| Ale jak pod wpływem innej osoby jesteśmy
| w raju? Bodźce zewnętrzne dostarczane
| do mózgu za pomocą zmysłu wzroku, słuchu,
| dotyku i powonienia dają nam te informacje.
| Nasz mózg zaczyna, (jeśli stwierdził że jest z
| osobą właściwą) zaczyna produkować
| katecholaminy. Dalej postępuje już
| wybuch hormonów; dezoksysterydy
| (dezoksykortykosteron, gestageny-progesteron,
| androgeny-testosteron) aromatycznych;
| estrogeny-estradiol. To jest to, co ludzkość
| nazywa "MIŁOŚĆ", dla mnie to NAUKA.

wszystko sie zgadza..:)..
.tylko dlaczego ta a nie inna osoba..?
hmmmmmmm..?


Aby rozpoczela sie jakas reakcja biochemiczna potrzebna jest jakas
energia ktora ja napedzi [wszystkie katalizatory zmniejszaja te
najmniejsza potrzebna energie do rozpoczecia reakcji]
Ta druga osoba jest takim katalizatorem - jej zapach, zachowanie, wzrok,
usmiech, czasteczki materii, ktore sie od niej unosza sa katalizatorem
reakcji ktore zaczynaja sie odbywac i robi sie kociol metaboliczny w
organizmie. A ze kazda osoba jest inna, to raz katalizatorem moze by
miedz, raz mangan, raz zloto, innym razem Dagmara, kiedy indziej znowu
Natalia, ale ani sod, ani zelazo, ani Monika czy Sara nie sa wstanie byc
tak dobrymi katalizatorami i obnizyc ten prog najmniejszej potrzebnej
energii i tak sie kreci ta machina w naszym ciele





Temat: Domowy izotonik - rozwiodniony kisiel ?
Trochę się wtrącę Choć nie przepadam za kisielem


Napój izotoniczny to taki, w którym stężenie cząsteczek chemicznych jest podobne jak w płynach ustrojowych człowieka. Jego skład stanowi specjalną kompozycję węglowodanów prostych i złożonych, zapewniając ciągłe uzupełnienie energii traconej podczas każdego wysiłku, a zwłaszcza intensywnych ćwiczeń fizycznych. Izotonik zapewnia również utrzymywanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi, co skutecznie opóźnia pojawianie się objawów zmęczenia. Większość napojów izotonicznych producenci wzbogacają o dodatkowe składniki mineralne, takie jak: sód, potas, wapń czy magnez. Te substancje regulują gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu i pracę mięśni. Uzupełnienie braków tych pierwiastków w organizmie jest konieczne - ponieważ to właśnie ich niedobór powoduje wyczerpanie
KUNIEC

Ja wiem, że tu nie jest napisane wprost, ale Jarema ma rację.

Minerały to dodatki i właśnie takim dodatkiem do izotonika z kisielu może być sól.

ooco jak zrobisz to jak będziemy mieli długie wybieganie to mam nadzieję, że dasz koledze łyka

Pozdrawiam kupując drogie napoje izotoniczne




Temat: skurcze a nadmierna potliwość

Ten kto doradził sód to sobie zażartował tylko.

Nie widzę w tym nic śmiesznego... Sód jest odpowiedzialny za inicjowanie sygnału w komórkach nerwowych i jego niedobór może mieć związek z kurczami mięśni.

Ale moim zdaniem suplementacja na chybił-trafił może do niczego niedoprowadzić. Może zrób badania, sprawdź czego Ci w organizmie brakuje i wtedy uzupełnij niedobór tego właśnie elementu.



Temat: odchudzanie: woda mineralna czy źródlana?
Woda mineralna

http://serwisy.gazeta.pl/zdrowie/1,51220,3571291.html

Przeczytaj dokładnie informację na etykiecie.

Najpierw sprawdź zawartość składników mineralnych. Najzdrowsze naturalne wody mineralne zawierają ich powyżej 1000 mg w litrze.

Korzystna dla zdrowia ilość magnezu to powyżej 50 mg w litrze.

Wapnia - powyżej 150 mg.

Siarczanów - powyżej 250 mg.

Wodorowęglanów - powyżej 600 mg w litrze. Dużo takiej wody powinni pić cierpiący na nadkwasotę.

Chorzy na nadciśnienie, cukrzycę albo na serce powinni wystrzegać się wody z dużą zawartością sodu (powyżej 200 mg). Sód zatrzymuje wodę w organizmie i podwyższa ciśnienie krwi.

Dla dzieci do 6. miesiąca życia najlepsza jest woda źródlana. Dzieci od 6. miesiąca życia mogą już pić naturalną wodę mineralną.

Wód leczniczych nie należy beztrosko pić bez kontroli lekarza. Mają bardzo dużo składników mineralnych, które można przedawkować.

Podczas upałów powinniśmy pić wodę z jak największą zawartością minerałów (powyżej 1000-1500 mg w litrze). Taka też woda jest najlepsza dla osób intensywnie uprawiających sport, kobiet w ciąży i matek karmiących.



Temat: Krzysztof. Historia mojej mamy
Moja Mama obok 'spironolu' miała też 'furosemidum'. Oba leki są kardiologiczne i trzeba uważać przynich na bilans-sód/potas w organiźmie. Poza tym obniżają ciśnienie. Ale po nich wody w organiźmie jest zdecydowanie mniej.
Próbuj masować stopy-kiedy Mama jest w pozycji leżacej spróbuj delikatnie wymasowywać wodę od stóp przez łydki w stonę ud. Mojej Mamie to pomaga.



Temat: Odwodnienie
No i patrzec na to jaka wode sie pije. Zwroccie uwage na opisy na butelkach - wiekszosc jest malo sodowa (Na). A przeczytalem w kilku madrych zrodlach, ze o ile biegacze (amatorzy) zwracaja uwage na suplementacje magnezem to np. malo kto zwraca uwage na sod, ktorego niedobor jest czesto przyczyna skurczow miesni. Czytalem np. cos takiego, ze dobrze jest wypic ok 0.5h przed startem 0.5l wody z plaska lyzeczka soli:
1. sol zatrzymuje wode w organizmie
2. uzupelnia niedobory sodu.
Tak wiec jak pisal ktos powyzej nie powinnismy wzbraniac sie przed soleniem potraw, bo w czasie treningow i tak to wypocimy.



Temat: Kobieca rzecz
Okres mi wrócił jak zaczełam brać metforminę i drastycznie zmniejszyły mi sie dawki insuliny (insulinooporność na ogromny wpływ na miesiączki).
Koniecznie musisz trafić do dobrego endokrynologa i ginekologa (może uda Ci się znależć takiego w jednej osobie)- jak najszybciej, najlepiej od razu z wynikami - tarczyca: TSH, T3, T4, anty-TPO, do tego przysadka bez i z obciążeniem (w laboratorium będą pielęgniarki wiedziały o co chodzi), no i oczywiście hormony płciowe + testosteron, sód, potas, magnez, mocz ogólny i morfologia. Do tego pewnie USG jajników też by się przydało.

Dużo tego, wiem, ale dopiero wtedy można uzyskać pełny obraz działania organizmu.

Mówię z doświadczenia, nie tylko mojego, ale i kilku bliskich mi osób (które te badania robiły) - zaburzenia miesiączkowania to sygnał, że w organizmie dzieje się coś złego - to się nie bierze znikąd i samo nie przejdzie (zwłaszcza, jesli trwa od dłuższego czasu).

U mnie czekanie aż samo przejdzie, zwlekanie z badaniami i leczeniem doprowadziło do niepłodności.



Temat: Jonogram
Analizę można wykonać z każdego miejsca na świecie... jeżeli jest tam poczta .

MID - liczba lub odsetek komórek o objętości pomiędzy neutrofilami (NEU) a limfocytami (LYM)

Neutrofile - granulocyty (białe krwinki)

Analiza Pierwiastkowa Włosów (w firmie Biomol) sprawdza zawartość w organiźmie następujących pierwiastków:

Pierwiastki śladowe
Bar, Bor, Chrom, Cyna, Cynk, Fosfor, German, Jod, Kobalt, Krzem, Lit, Magnez, Mangan, Miedź, Molibden, Nikiel, Potas, Selen, Siarka, Sód, Stront, Wanad, Wapń, Żelazo

Pierwiastki toksyczne
Arsen, Glin, Kadm, Ołów, Rtęć

Włosy nie mogą być farbowane - odżywki (dla włosów) nie wpływają na wyniki analizy.




Temat: Smakowe kropelki
nie no cała tablica moze i tak ale s pewnw normy pozatym obróbka wody w oczyszczalniach odbywa sie podobnie jak w domu ale z uzyciem o wiele wiekszych objetosci oraz tzw filtrów piaskowyzh (zazwyczaj 1 -2 ) potem przychodzi kolej na osmoze (uprosciłam ale nie bede wam opowiadac procesu technologicznego -nuda )( (to tez mozna sobie w domu załozyc i pozbyc sie niechcianych rzeczy raz na zawszwe- zanim nie spłynie do katalizy... ) taka osmoza to kilkanascie lub wiecej specjalnych kolumn z membranami o danym stopniu filtracji w zaleznosci od nowoczesnosci moga to byc moduły kolumnowe lub dyskowe (te sa duzo tansze staesza tecgnologia) same złoza wegla aktywnego czy zywicy jonowymiennej sa drogie zeby stosowac je na wieksza skale ale do domu polecam układ filtrów 1 weglowy drugi z wkładem o przepustowosci 25 mikronów (takie duze pod zlew)
kazior sprawa z zywica jest taka ze cos za cos zabierasz magnez i wapn wprowadzasz potas lub sód (nie pamietam) najlepszym sposobem do pozbucia sie kamienia jest tz zmiekczacz (drogie) albo urzaczenie do zmiany struktury krystalicznej osadu (jeszcze drozsze raz na 2 lata do wymiany całe)wtedy przyjmujemy kamien ale jest on w postaci nie odkładajacej sie na urzadzeniach i organizmie.....coraz wiecej osób je stosuje nawet duze zakłady przemysłowe (WV)



Temat: SÓL - czy jest potrzebna
No, to jest ciekawy problem. Sól (w uproszczeniu) potrzebna jest do prawidłowego skurczu mięśnia oraz odgrywa sporą rolę przy utrzymywaniu odpowiedniego poziomu wody w organizmie. Ale w praktyce - czy biegacz powinien spożywac więcej soli niz przeciętny człowiek?

Ja próbowałem diety zarówno z mocno ograniczonym spożyciem soli, jak i z dużym jej pochłanianiem. Oba wyszły fatalnie - w pierwszym po miesiącu odczuwałem ogólna słabość mięśniową, takie jakieś koszmarne znużenie i ból nóg, w drugim - skoczyło mi mocno ciśnienie.

Wydaje sie, że poziom spożycia soli przez przeciętnego człowieka jest na tyle duży, że nie ma potrzeby jego zwiekszania. Zresztą sód jest składnikiem wszystkich napoi typu Isostar, carbo, czy jakiegokolwiek izotoniku. Można pic wodę mineralna taką zwykła - a nie tę bezsodową. Ale jesli ktoś nie soli potraw, nie je wedlin, chleba, makaron bez soli itd. - może sie zdarzyć, że powinien uzupelniać sól w diecie, szczególnie, gdy dużo biega i się mocno poci - np. w lecie.




Temat: Przestrzeganie diety
nie no jasne, elektrolity muszą być w porządku, bo inaczej zaburzona jest praca serca! sód jest niezbędny w organizmie, ale nadciśnieniowcy i sterydowcy powinni go ograniczać jak się da.

Doktor Potasik z Łodzi, wykańczała swoich pacjentów właśnie zastrzykami z chlorku potasu, bo zaburzenie równowagi elektrolitycznej może spowodować zatrzymanie pracy serca!



Temat: Test na CMV dodatni w klasie IgG - prosze o rade
Witam,

tarczyca jest pod obserwacja endokrynologa. Otrzymalem zlecenie na powtorne badania TSH, fT3 i fT4 oraz USG w maju. Objetosc tarczycy to 100% ponad norme. Poniewaz nie zapytalem o to podczas wizyty prosze o informacje czy jesli zacznie sie dziac z tarczyca cos wiecej niz tylko obecne na dzis wole miazszowe jedynym leczeniem jest operacja?

Odebralem tez dzis zlecone powtornie badania w kierunku boreliozy.
Uprzejmie prosze o interpretacje wynikow gdyz dla Pan w laboratorium jest to jak okreslily "czarna magia" bo robia to od niedawna:(
Test zykly:
- IgG i IgM - ujemny
metoda Western blot (Euroimmun):
-IgG - reakcja tylko z ntygenem p41 - wg producenta testu wynik ujemny
-IgM - b. slaba reakcja z antygenem OSpC - wynik graniczny
czy jest to wystarczajace dla potwierdzenia lub odrzucenia boreliozy i podjecia ew. leczenia? jesli tak jak ono wyglada jak jest skuteczne i ile trwa. Jesli nie jak wyglada dalsza diagnostyka w tym kierunku?

Prosze tez o wskazowki jak unormowac gospodarke jonami w organizmie. Majac na uwadze tarczyce i zapotrzebowanie na jod, wysoki sod, niskie zelazo i stluszczenia w watrobie?

Pozdrawiam serdecznie i zycze wszystkiego dobrego w Nowym Roku.



Temat: [2008-04-27] 26. Maraton Toruński
Aha, to mówili o Tobie ... 'w tym roku tylko jeden'!
Trzymaj się chłopie i zdrowia!

A przy okazji: mam nadzieję że wszyscy tutaj wiedzą że biegaczy nie dotyczy kilka 'niby prawd' o żywieniu, np. powinniśmy JEŚĆ DUŻO SOLI! Szczególnie przed maratonem. Bo to sód i potas regulują gospodarkę wodną w organizmie.

Więc jeśli Sylwek ograniczasz sól (bo to biała trucizna) to hmmm.. dobra wiadomość: to nie żadna choroba!
Ale z drugiej strony ENTRE.PL ....

Marek




Temat: Dliabolicze zmagania o 14 kg
Narozrabiałam!!! Jednak majówka mnie pokonała...rozwaliła na łopatki! 2 maja, moja dieta: 2 piwa, gofr z bitą śmietaną, kiełbaska z grilla i połowa karkówki...porażka Kg więcej - wczoraj trzymałam już rygor! Dzisiaj rano 81,3...dzisiaj wyciśnę z siebie 7-dme poty! Nie tak miało być! Już będę grzeczna, słowo harcerza
Ps: Przerzucam się z nałęczowianki na zywca - dzisiaj w telewizji usłyszałam, że woda, która ma powyżej 10 mg/l Na+ nie jest dobra - sód zatrzymuje wodę w organizmie.



Temat: ptaki-napoj dla ptaków vogel trank
Zdrowe pojenie jest równie ważne jak zdrowe odżywienie - takie motto warto zapamiętać. W płynach łatwo jest rozpuścić kilka kropel preparatu witaminowego, który pomoże uzupełnić ewentualne niedobory witamin i mikroelementów w diecie, a tak przygotowany witaminizowany napitek będzie łatwy do podania.

Zamiast jednak korzystać ze specjalnych preparatów można również zaopatrzyć się w gotowy produkt.
Vitakraft Vogel Trank to napój dla ptaków, oparty na wodzie z górskich źródeł i zawierający dodatek m.in. takich pierwiastków, jak jod, sód, potas i magnez. Napój ten może być dobrym źródłem płynów, w przeciwieństwie do mineralizowanej wody pitnej (często zbyt wysyconej w wapń), a już szczególnie wody wodociągowej (która z uwagi na liczne chemiczne uzatniacze jest dla ptaków szkodliwa).
Ze względu na zbyt ubogą w jod dietę, może dojść do niedoczynności tarczycy. Hormony tarczycy regulują wiele procesów zachodzących w organizmie, m.in. regulują metabolizm (odpowiadając za szybkość i skuteczność spalania kalorii pochodzących z tłuszczy i cukrów), odpowiadają za wzrost, dojrzewanie, pracę układu nerwowego, mięśniowego oraz krążenia.

[i][color=green]temat blokuję, bo szkoda nawet się w nim wypowiadać- moderator[/color][/i




Temat: Wszelakie pytania
To ja wtrace swoje trzy grosze. Niedobory magnezu i potasu sa przyczyna tych bolesnych skurczow miesni, ktore czasami lapia nas w nocy i budza z glebokiego snu. Kazdy z nas przezyl A te takie pulsujace, skaczace to w wiekszosci za malo plynow w organizmie, tych ustrojowych ale i tych, ktore powinnismy dostarczac. Ja mialam ostatnio problem z takimi skurczami tricepsa Na ile moge byc pomocna, to polecam picie duzej ilosci wody, po wysilku uzupelniaj plyny takimi bajerami jak powerade, zeby uzupelnic sod, bo on jest cholernie wazny, zeby miesnie prawidlowo przewodzily impulsy. Na co dzien tez duzo pij, szczegolnie kiedy jest tak goraco. I powinno byc ok A jezeli skurcze beda sie utrzymywac albo nasilac, warto zasiegnac porady lekarza jak juz Alex wspomnial. Tyle ode mnie.



Temat: mam problem
z solą kuchenną uwazaj- zwiększa cisnienie tętnicze (zatrzymywanie wody w organizmie)

jak miałam problemy z mięśniami brałam sole magnezowo-potasowe
a teraz łykam witaminki z Ca, Mg, K, Na

najlepiej to chyba dobra dieta-
wapń- wiadomo nabiał, mleko, orzechy, owoce cytrusowe
magnez- tez orzechy
potas- pomidorki, ryby, fasola i inne rosliny strączkowe, tez owocce cytrusowe
sód- no to woda mineralna

w ogóle wody mineralne zawierają jony magnezowe, wapniowe, sodowe i inne
polecam muszynianke

duzo informacji pewnie znajdziesz w necie



Temat: skurcze....
Hmmm... Nie znam się specjalnie na bieganiu maratonów, ale skurcze mięśni mogą wynikać albo z odwodnienia i straty minerałów (magnez, potas, sód - to wszystko bierze udział w skurczu mięśnia, a odpływa wraz z potem, po 35 km odpłynie tego pewnie sporo) albo z przemęczenia mięśni - jakieś nakładające się mikrourazy, coś w tym stylu. Tak na chłopski rozum wydaje sie więc, że można na co dzień stosować jakąś suplementację minerałami, aby poziom minerałów w organizmie był wysoki, odpowiednio nawadniać się w trakcie biegu; poza tym wzmacniać mięśnie, aby były silniejsze i lepiej znosiły mikrourazy.



Temat: 1
masz wypłukane mikroelementy - potas, sód, wapń, magnez. Na kilka dni spokój z bieganiem. Na pewno nie masz rozwolnień? Długotrwałe (trwające miesiącami) biegunki takie coś spowodują.

Na Twoim miejscu zwiększył bym dawkę magnezu do 6 tabletek, na kilka dni dał spokój biegom oraz kupił coś dobrego do regeneracji soli mineralnych - teraz jest mnóstwo takich dla sportowców. Najważniejsze jednak będzie uzupełnienie magnezu, bez niego ni hu hu nie podniesiesz potasu.

Jak już uzupełnisz, nerwica powinna po prostu zniknąć.

Bieganie jako takie nie tyle bezpośrednio powoduje skurcze, co sprawia, że razem z potem wydalasz jeszcze więcej minerałów - czego efektem są właśnie te skurcze.

Przy okazji możesz też sprawdzić poziom żelaza, ferrytyny i morfologię - razem z bieganiem bardzo szybko traci się żelazo, jeśli wcześniej źle się odżywiałeś, masz raczej niski poziom. Taki nagły wysiłek sprawi, że jego poziom dość szybko spadnie w organizmie. Tutaj też najlepszym chyba rozwiązaniem są odżywki dla sportowców, które zawierają nie tylko żelazo, ale tez komplet minerałów i witamin niezbędnych do jego prawidłowego przyswajania i przetwarzania - kwas foliowy, witaminę b12, miedź, cynk, chrom



Temat: Kozieradka (zioła dla zdrowia i nie tylko)
Isao ja mam w czop...tabletkach za 13 zł, łykam (łykałem) podczas posiłku

Ry-you też się zdziwiłem. Dotąd najszybciej działała Maca - 6 dni. Ale po 2 dniach kozieradki już CZUĆ efekty - if you know what I mean M000cny towar...

novo już skasowałem licznik i nie pamiętam ale nie muszę pamiętać, bo to czuję! Po tym jak łyknąłem jedną kapsułkę minęło z 10 minut i ciśnienie zaczęło skakać. Wczoraj też tak było, jutro tego nie biorę...mam tylko nadzieję, że melisa pozwoli mi dziś zasnąć

Parę faktów (?):

Składniki sterydowe kozieradki działają wyraźnie hormonalnie i wykazują wpływ anaboliczny. Mogą zastąpić z powodzeniem sztuczne sterydy anaboliczne. Zwiększają retencję azotu, pobudzają syntezę białek, zwiększają stężenie hemoglobiny i liczbę erytrocytów we krwi. Zatrzymują wodę, sód, wapń, żelazo i chlor w organizmie.

czym są te ,,składniki sterydowe"? Saponiny? Raczej nie. Maca też je ma a nie powoduje u mnie żadnych skoków ciśnienia.

Jak bym nie miał problemów z nadciśnieniem to kozieradka + różaniec górski + końskie dawki żeń szenia i odleciałbym w kosmos.Echhh...

A czy Maca działa? To zależy czego się oczekuje. Jeśli naprawdę dobrej regeneracji w nocy + dopalenia teścia to będziecie zadowoleni. Nie wiem, czy na siłce będą efekty, bo nie testowałem tego. Ale do kreatyny chyba nie ma startu



Temat: Nadciśnienie
dodam jeszcze ze za mało potasu jak jak i za duzo to czesto prosta droga do zawału , mała ilosc tego pierwasta w organizmie powoduje takze ogolne osłabienie drętwienie miesni bole nog wszyscy ktorzy biora leki na serce ,nadcisnienie oraz odwadniajce koniecznie musza go przyjmowac , warto tez czesciej zrobic sobie kontrolne badnia elektrolitow, sod i potas to podstawa naszego ogolnego stanu zdrowia z czego mało kto zdaje sobie sprawę
ja mam stałe jego niedobory i wiem juz sama kiedy mam go stanowczo za mało , ja to czuje
duzo potasu zawierają takze morele , mogą byc suszone oraz pomidory sok pomidorowy a nawet jak to lubi przecier pomidorowy




Temat: Kawiarenka 55
czasmi nic nie pomaga, ani jagody ani zadne diety, nic, potem zawsze potas i sód były sporo poniezj normy, uzupełniane kroplókwami na okrąglo, po ostanim cyklu u endoxanu ( 10 wlewów co miesiąc ) jak na razie odpukac jest w miarę, nigdy nie bedzie normalnie( bez części jelit ) ale jest juz ogomna poprawa, ja miałam wtedy oblatane ubikacje w całym miescie, , przeciez przez całe zycie nie mozna siedziec w domu,

ja tam moge jeśc gorzką czekoladę na tony, jeszcze jak przeczytałam aktykuł ze jest o wiele mniej kaloryczna od innych słodyczy to mi pasuje a raczej pasowałoby gdyby nie podniesiony poziom cukru w organizmie , tak wiec niestety czekolada jest zabroniona, no moze czasem ... cuit , kawałeczek




Temat: PROSZĘ MI WYTŁUMACZYĆ
Witam

Dodam jeszcze iż widaomo że glukoza to JEDYNE paliwo, na jakim komórki zośliwego nowotwora mogą się rozwijać. A osobom chorym na raka lekarze zalecają wręcz nakazują standardowo dietę 5 razy dziennie (lub więcej) warzywa i owoce, nawet jest to wpisane do Narodowego Programu Zwalczania Chorób Nowotworowych. Odnosnie warzyw to się zgodzę można nimi uzupełniać niezbędne węglowodany nawet JK pisze w książce żywienie optymalne str.122 " warzywa najlepiej kapustne , które mają pewne właściwości przeciwnowotworowe: kapusta kiszona, bigos, kapusta biała i włoska, brokuły i brukselka" więc nie jest tak że JK potępia warzywa w czambuł.
Ale wracając do tematu, jezeli taka osoba (chora na raka) 5 razy dziennie będzie jadała owoce (bo tego nigdy nie za duzo tak mówią lekarze) i jeszcze piła słodkie soczki owocowe, następnie zaleca się miód to tam jest MNUSTWO WITAMIN choć patrząc na skład trudno sie dopatrzyć tego MNUSTWO
skład miodu w 100g mamy:

Białko 0.3 [g]
WĘGLOWODANY 79.5 [g] ! ! !
Sacharoza [g]:2
Sód [mg]:7
Potas [mg]:46
Wapń [mg]:5
Fosfor [mg]:16
Żelazo [mg]:0,9
Magnez [mg]:5
Tiamina (Witamina B1) [mg]: 0.004
Ryboflawina (Witamina B2) [mg]: 0.04
Niacyna (Witamina PP) [mg]:0.2
Witamina C [mg]:1.4

(ale tak mówią lekarze) to dostarcza fruktoze która w organiźmie zamieni się w glukoze i dalej wiadomo.

Pozdrawiam



Temat: Dieta- zdrowe odżywianie
może przyda się jeszcze ta informacja że kwasotwórcze produkty to takie które mają chlor, siarke, fosfor a zasadotwórcze zawieraja w swym składzie wapń, potas, sód, żelazo.

Co do mleka to działa ono zasadotwórczo w ilościach niewielkich a w dużych kwasotwórczo ponieważ przetwarza się w organizmie przez bakterie. To są bakterie pożyteczne mikroflory mleka tzw. bakterie kw, mlekowego, niektóre pleśnie, nieliczne drożdze. Natomiast co do tłuszczy to spełniają one rolę jako dodatek do wielu potraw. tłuszcz jest zbudowany z węgla, wodoru i tlenu więc nie będzie spełnił takich właściwości jak zasadotwórczość czy kwasotwórczość.



Temat: Mam pytanie odnośnie moich wyników badań
Na to sód, K to potas - elektrolity, są prawidłowe
reszta też prawidłowa, poza OB, które świadczy o jakimś stanie zapalnym toczącym się w Twoim organizmie
do wyjaśnienia przez Twojego lekarza prowadzącego



Temat: ZATWARDZENIA U LOCH PRZED I PO PORODZIE
Coś pomyliłeś albo zle zrozumialeś. Tak sól gorzką ( siarczan magnezu) lub sól glauberska ( siarczan sodu) stosuje sie u macior w okresie okołoporodowym żeby uniknac zatwardzeń stolca.

A zwykłą sól kuchenna (chlorek sodu) stosuje sie w żywieniu ciągłym w paszy dla macior i tuczników.

Sód należy do podstawowych składników mineralnych bilansowanych w mieszankach dla świń. Odgrywa ogromną rolę w wielu procesach zachodzących w organizmie. Tak jak u większości zwierząt gospodarskich, zawartość sodu w organizmie świń wynosi od 0,10 do 0,14% masy ciała. Około 30-40% sodu występuje w tkance kostnej, pozostała część w płynach ustrojowych.

Sód jest jednym z głównych czynników regulujących homeostazę. Wpływa na ciśnienie osmotyczne, strukturę koloidów oraz równowagę kwasowo-zasadową. W osoczu sód stanowi ok. 93% kationów zasadowych. Jest jednym ze składników pompy jonowej, tzw. sodowo-potasowej oraz reguluje poziom potasu w komórkach. Sód jest niezbędny w procesach absorpcji aminokwasów i cukrów w jelicie cienkim. Uczestniczy w syntezie białek oraz w procesach mineralizacji. Niedobór sodu powoduje zaburzenia w gospodarce wodnej, zmniejszenie objętości płynów ustrojowych, zmiany czynnościowe w komórkach, spadek ciśnienia tętniczego oraz zmniejszenie syntezy białka. Przy deficycie sodu drastycznie zmniejsza się wykorzystanie białka i energii, prowadząc do pogorszenia wykorzystania paszy oraz zahamowania wzrostu. Kości stają się miękkie, a elastyczności tkanki podskórnej ulega pogorszeniu. Ponadto obserwuje się występowanie kanibalizmu oraz zaburzenia systemu nerwowego i czynności nadnerczy. Nadmiar sodu jest usuwany przez nerki. Umiarkowany nadmiar tego pierwiastka wpływa na wzrost spożycia wody. Nie obserwuje się toksycznego oddziaływania, tak długo jak zwierzęta maja dostęp do wody. Może to jednak powodować pewne problemy z jakością ściółki i z mikroklimatem w pomieszczeniach dla świń. Przy zwiększonym poziomie soli w mieszankach następuje zmiana objętości i wzrost ciśnienia krwi. W efekcie obserwuje się zmniejszone pobranie paszy, co może prowadzić do niedoboru innych składników pokarmowych. Zatrucie świń solą występuje, gdy jej zawartość w suchej masie dawki przekracza 2% lub gdy świniom ograniczy się możliwość pobierania wody. Duży nadmiar sodu wywołuje poważne w skutkach zatrucia. Ma to miejsce szczególnie gdy zwierzęta nie mają odpowiedniego dostępu do wody. W skrajnych przypadkach zwierzęta wykazują silne objawy nerwowe, a śmiertelność jest wysoka.

Jeżeli ty chodowca świń o tym nie wiedziałeś to jestem z tego powodu bardzo ździwiony. Pozdrawiam serdecznie.




Temat: Pyralgina - groźny lek (?)

O tym, że utrudnia gojenie się ran nigdy nie słyszałem - jest rutynowo stosowana w leczeniu bólu pooperacyjnego. Jak chodzi o działania rozrzedzające krew, to nie bardzo wiem, o co Ci chodzi, w każdym razie nie jest to pochodna kwasu salicylowego, a pirazolonu.
Owszem ale nie stosuje sie "konskich" dawek. A pirazolony:
"Już w dawkach leczniczych fenazon wywołuje zaburzenia w przewodzeniu bodźców nerwowych, zaburzenia hemocytopoezy (zaburza proces powstawania i dojrzewania krwinek), zaburzenia termoregulacji i ze strony układu nerwowego – zawroty głowy, szum w uszach, odczucia zaciemnienia w oczach, zaburzenia równowagi, drżenie mięśni, wysypki skórne, obrzęki. Ze strony układu krwionośnego poważnymi objawami działania fenazonu są: agranulozytoza i leukopenia. Może wywoływać zaburzenia sercowe i poważnie uszkodzić wątrobę (objawem jest wówczas żółtaczka)."
"W 1896 roku wprowadzono do lecznictwa aminofenazon (aminophenazon, Pyramidonum, Amidopyrinum, Amidofebrin, czyli pyrazolonum dimethyl-amino-phenyl-dimethylicum). Jest to związek o szczególnym znaczeniu w medycynie. Ma postać bezbarwnego lub białego proszku o gorzkim smaku, słabo rozpuszczalnego w wodzie (18 części). Działa silnie przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwreumatycznie, przeciwwysiękowo, uspokajająco i przeciwgorączkowo. Rozszerza naczynia krwionośne mózgu. Łatwo ulega resorpcji z jelit do krwi (w ciągu 30-40 minut). Przechodzi przez barierę krew-mózg i łożysko (do płodu u ciężarnej). Jest metabolizowany w wątrobie do 4-aminofenazonu, a potem do N-acetylo-4-aminofenazonu, monometylo-4-aminofenazonu i 4-hydroksyfenazonu. Powstała w czasie wewnątrzustrojowego katabolizmu aminofenazonu substancja o nazwie dimetylo-nitroz-amina jest związkiem rakotwórczym. Należy do związków toksycznych. Powoduje często agranulocytozę, leukopenię i trombocytopenię, świąd skóry, pokrzywkę i rumień skórny, uszkodzenie wątroby i nerek. U osób uczulonych wywołuje dreszcze, drgawki, rumień, opuchnięcie twarzy. Pyramidonum może spowodować martwicę brodawek nerkowych, a z powodu zaburzeń hemocytopoezy – zejście śmiertelne pacjenta. Szczególnie wrażliwe na te substancję są dzieci. Objaw toksyczności leku może wystąpić dopiero po 7 dniach od zażycia (gorączka, owrzodzenia, zmiany martwicze powłok, ból brzucha, zaburzenia trawienne). Lek nasila występowanie zmian trądzikowych. Ponadto u osób z genetycznym niedoborem enzymu dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej występuje hemoliza krwinek. Aminofenazon sprzyja powstawaniu obrzęków, bowiem zatrzymuje w organizmie sód i chlor.
Aminofenazonu nie wolno podawać osobom starszym, kobietom w ciąży, w okresie laktacji oraz dzieciom."




Temat: Vegeta, Jarzynka, Warzywko, Kucharek.. która jest najlepsza?
Glutaminian monosodowy
Jednosodowa sól kwasu glutaminowego używana w przetwórstwie spożywczym jako dodatek do podkreślania smaku (w skrócie MSG). Dostępny w handlu krystaliczny glutaminian jest monohydratem z dodatkiem cząsteczki wody hydratacyjnej. Glutaminian był dawniej produkowany z wodorostów w krajach Wschodu; obecnie otrzymuje się go głównie z glutenów zbożowych, jak gluten pszenny, kukurydziany i sojowy, a także z roztworów powstających przy produkcji cukru buraczanego oraz przez mikrobiologiczną fermentację węglowodanów.
Surowce wykorzystywane w największym stopniu do produkcji glutaminianu na skalę handlową to gluten pszenny i odcukrzona melasa z buraków cukrowych. Glutaminian monosodowy jest uznanym standardem przy identyfikacji przypraw w kilku handlowych recepturach spożywczych. Używa się go głównie do zup w puszkach i w proszku, oraz do niektórych wyrobów mięsnych, warzywnych, drobiowych i rybnych. Jest także tzw. sekretnym dodatkiem używanym przez wielu szefów kuchni słynnych restauracji i hoteli.

--

Dziś używa się glutaminianu na całym świecie jako popularnego dodatku do żywności, jest np. składnikiem zup instant, sosu sojowego, konserw rybnych. Jego rozpowszechnienie budzi jednak zaniepokojenie - nie jest jasne, czy spożywany w dużych ilościach jest bezpieczny dla człowieka. Ostatnio zidentyfikowano nową jednostkę chorobową - syndrom chińskiej restauracji - związaną z nadmiernym spożyciem glutaminianu sodu lub nadwrażliwością na niego. Objawy to zawroty głowy, palpitacje serca, nadmierna potliwość i uczucie niepokoju.

Źródło: "http://pl.wikipedia.org/wiki/Glutaminian_sodu"

http://www.hortimex.com.pl/encyklopedia/dodatki/e621.html

Ograniczenie spożycia soli (chlorku sodu) i glutaminianu sodu zmniejsza zagrożenie nadciśnieniem tętniczym. Sód podnosi ciśnienie krwi u wielu ludzi. Ograniczać spożycie soli powinni w szczególności ludzie z nadciśnieniem oraz osoby z rodzin, w których występuje nadciśnienie. Poza tym sód sprzyja otyłości, powoduje niektóre choroby serca, nerek, skóry, powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, co obciąża układ krążenia. Dzienne spożycie soli nie powinno przekraczać 6g. Aktualne spożycie w Polsce jest znacznie wyższe. Należy więc rezygnować z dosalania potraw przed spożyciem i ograniczać dodawanie soli w czasie gotowania. Glutaminian sodu jest substancją dodawaną do żywności jako tzw. wzmacniacz smaku i zapachu. Substancja ta jest silnie alergizująca, ponadto może być przyczyną bólów głowy, napadów duszności, zaczerwienienia twarzy. Należy także pamiętać, że dużo soli, a zwłaszcza glutaminianu sodu znajduje się w takich produktach jak: wędliny, zupy w proszku, mieszanki przyprawowe.

pisac dalej ?



Temat: Bieganie a upały!!
Fist, nie bardzo zgadzam się ze stwierdzeniem, że należy pić wtedy, gdy czujesz pragnienie. Czytałem gdzieś (i Tomasz gdzieś tutaj o tym pisał), że podczas biegu pijesz regularnie co jakiś czas, a nie wówczas, gdy czujesz pragnienie - bo to znak, że juz zaczęło się odwodnienie.

Co do glukozy wyjaśnij o co chodzi. Też mi po głowie łazi, że z glukozą trzeba trochę uważać.

Ten specyfik, o którym pisałem wyżej (Litorsal) ma pełną dawkę nawodnieniową i przeznaczony jest dla trenujących sport. Ale zawiera też glukozę

Poniżej ulotka tego specyfiku

Litorsal
Działanie

Litorsal to nowy preparat w postaci tabletek musujących o smaku cytrynowo – miętowym, który szybko i skutecznie gasi pragnienie. Co więcej pomaga uzupełniać niedobory płynów i składników mineralnych, a dzięki temu zachować równowagę wodno – elektrolitową organizmu. Po rozpuszczeniu tabletki powstaje specjalistyczny płyn nawadniający, składający się z kluczowych dla zdrowia składników: sodu (podstawowego elektrolitu regulującego dystrybucję wody w organizmie), potasu (regulującego ciśnienie osmotyczne organizmu) i glukozy (niezbędnej dla prawidłowej pracy serca i mózgu), Odpowiednio dobrany skład preparatu pozwala na szybkie uzupełnienie straty płynów w organizmie. Litorsal pomaga więc w zachowaniu równowagi wodno – elektrolitowej organizmu, a przez to utrzymaniu dobrego stanu zdrowia.

Zastosowanie

Litorsal jest zalecany w celu pokrywania standardowego oraz zwiększonego zapotrzebowania na płyny powstałego:
• w temperaturze otoczenia powyżej 25°C,
• w czasie wysiłku fizycznego,
• podczas ćwiczeń sportowych.

Wskazania

Zaleca się stosowanie w celu uzupełnienia niedoboru płynów i składników mineralnych oraz przywrócenia równowagi wodno – elektrolitowej organizmu.

Przeciwwskazania

Nie zaleca się stosowania przez osoby chore na cukrzycę.
Sposób użycia

Tabletkę musującą rozpuścić w 200 ml wody. Pić do ugaszenia pragnienia niezależnie od posiłku. Zaleca się maksymalnie 5 tabletek dziennie.
Postać farmaceutyczna

tabletki musujące
Opakowanie

24 tabletki musujące o smaku cytrynowo - miętowym.

Jedna tabletka Litorsalu o masie 4300 mg zawiera:

Glukoza 800 mg
Potas 100 mg
Sód 264 mg
Witamina C 60 mg *



Temat: brakuje potasu


hej
szukam pomocy
moja mama wylądowała na pogotowi (z powodu złego samopoczucia - to trwało
tygodnie - palpitacje serca itp.)
zroniono jej ogóle wyniki które wykazały bardzo duże braki potasu i ogóle
odmineralizowanie organizmu
prosze o podanie linków dotyczących diety na zwiększenie potasu
(w necie jest mało na ten temat-przynajmneij ja nie znalazałam)
mama nie przyjmuje żadnych sztucznych witamin


Chcesz powiedzieć, że mama nie dostała kroplówki z potasem gdy źle się
czuła???
Mama nie przyjmuje tabletek, bo nie lubi czy nie wie jakie (i dlaczego
lekarz nie zalecił)?

Z tabletkowych spraw, to np.Aspargin. Z naturalnych banany, ziemniaki,
morele suszone i to co poniżej opisane wyłapane w necie.

POTAS i SÓD mają zasadnicze znaczenie dla regulowania gospodarki wodnej w
organizmie oraz wpływają na wysokość ciśnienia osmotycznego i na pH krwi.
Dobowe zapotrzebowanie na potas wynosi 2-3 g. Jest to składnik bardzo
rozpowszechniony w produktach roślinnych, np. w ziemniakach, a jego
niedobory występują niezmiernie rzadko. Zapotrzebowanie na sód pokrywane
jest głównie przez chlorek sodowy (sól kuchenna), spożywany w ilości 5-10 g
dziennie. Przy nadciśnieniu należy ograniczać te ilości.

POTAS

Potas bezpośrednio związany jest z sodem i zapewnia prawidłową gospodarkę
wodną organizmu. Uważa się, że jest także niezbędny do prawidłowego spalania
węglowodanów i białek.

Dla dorosłych zaleca się 2000 mg na dobę. Obecnie jednak wielu dietetyków
zaleca nie mniej niż 3500 mg na dobę (max5400mg). Taka ilość ogranicza
ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego.

Źródło:

Większość owoców (banany, sok pomarańczowy), ziemniaki, jogurt, mięso, drób,
ryby, nabiał.

Im pokarm uboższy w tłuszcze, tym bardziej bogaty w potas.

Objawy niedoboru: pobudzenie, osłabienie, wymioty, mdłości, zaburzenia
zachowania, nieregularne bicie serca.

Potas jest zdecydowanie mniej eliminowany z potem niż podczas
przedłużających się wymiotów, biegunki, stosowania leków odwadniających.

Potas przechodzi do wody podczas gotowania pokarmów. Zarówno leki
przeczyszczające, jak i leki na odwodnienie wypłukują potas z organizmu -
powinny być one stosowane pod ścisłą kontrolą lekarza. Istnieją leki
odwadniające oszczędzające potas - wówczas należy często kontrolować jego
poziom w organizmie. Kontrole są także wskazane w przypadku brania leków
takich jak furosemid, czy hydroksychlorotiazyd (diuretyki nie oszczędzające
potasu).

Iwona





Temat: Zakwaszanie organizmu...


Chciałbym poddać pod rozwagę taki cytat "popularnonaukowy":

"Warzywa i owoce wykazują działanie alkalizujące, ponieważ
 zawierają znaczne ilości składników mineralnych o działaniu
 zasadotwórczym, tj. potas, wapń, sód i magnez. W ten sposób
 przeciwdziałają zakwaszaniu organizmu."
[...]
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć jaki to mechanizm alkalizujący ma
miejsce w organiźmie po wypiciu np. szklanki soku pomarańczowego
o pH własnym 3 ? A może ten cytat to jakaś bzdura ?


Zdecydowanie zachęcam do patrzenia z dystansem na tego rodzaju uogólnienia.
Wrzucając pierwszą frazę cytatu do googli łatwo się przekonasz, że w sieci
panuje duża zgodność co do tego alkalizującego wpływu. Zgodność nawet co do
szyku zdania! Inaczej mówiąc artykuły są zżynane od siebie lub mają to samo
źródło. Źródło "popularnonaukowe", dadajmy.

Dystans, o którym mówię to nie twierdzenie, że zdanie jest nieprawdziwe. Moje
wątpliwości:
* "zakwaszanie organizmu" - tzn co się zakwasza? zmienia się pH żołądka, jelit,
krwi, tkanek jakichś, limfy? Którego etapu przetwarzania składników owoców ma
dotyczyć to zakwaszanie?
* "warzywa i owoce" - trzeba spojrzeć jaka jest zawartość owych
pierwiastków "zasadotwórczych" w 100g owoców i warzyw i porównać z innymi
grupami pożywienia. Spójrzmy na przykład na tabelkę:
http://www.am.gdynia.pl/wa/k-hiu/nkzc/kz_mineral.html
Jakie są podstawowe źródla magnezu, wapnia sodu i potasu?
(przydałaby się tabelka z konkretnymi owocami)

Piotr





Temat: jaka jest skuteczna metoda regenarcji ??
Regeneracja po treningowa zaczyna się już podczas samego treningu a dokładnei na jego koniec. Mówiac po kolarsku jest to rozkręcenie czyli np. 15 minut na niskich tętnach by odprowadzić z mieśni produkty mleczanowe. PO skończeniu treningu przez 30 minut wystepuje coś takiego jak okno węglowodanowe wtedy organizm z duzm przypiueszeniem przyjmuje i wykorzystuje na glikogen węglowodany. Wtedy trzeba zarzyć węglodowanów z białkami w proporcji 4 gramy węglowodanów 1 gram białka. Większosć fachowców uznaje że białka w tej proporcji przyspieszają odbudowanie glikogenu. POdczas tego pierwszego posiłku trzeba unikać tłuszczy gdyż one upośledzają wykorzystanie węglowodanów na glikogen i upośledzają odbudowanie glikogenu. Oczywiscie regeneracje powyślikowa w sportach wytryzamłościowych sprowadza sie do uzupełnienia płynów w organizmie. Trzeba piś po trochu ale częśto. A jeszcze jedna rzecz podczas tych perwszych 30 minut na ogół fachowcy proponują 1 kg węglowodanów na 1 kg wagi ciała czyli tkaim posiłem w pierwszych 30 minutach po treningu przy wadze np. 70 kg to 70 gram węgloowdanów i prostych zzłózonych oraz około 17-20 gram białka. Przykład jogurt ( z mała ilosci atłuszczu lub bez ) plus zboża pełnozarniste. Ja robie sobie włąsnie taką papę jogurt 400 gram plus do tego zboza Nestle pełnoziarniste. Kolejna częśc regeneracji to by wraz z piciem przyswoić sole minerlane czyli potas, sód i magnez. Kolejna rzecz to zaczycie antyutleniaczy. Ciezki trening szczególnie wprowadzony na duzch tętnach powyzej progu mleczanowego powoduje silne utlenianie w organiżmie dlatego trzeba przyjac silne antyutleniacze np. vitamione C czy E. Gdzieś 1-1godz 2 godzn po treningu trzeba zjeśc główny posiłem np. makaron dobre mięso i surówka. Oczywiscie regeneracja to też różnego rodzaju masarze i inne zabiegi usuwajace z grup miesniowych które njamocniej pracowały produktów mleczanowyc zakwaszenia po całym ciele. Kolej arzecz to sen podczas którego intensywnie wydziela się hormon wzrostu będący jednym wilekim regeneratorem organizmu.

Reasumujać popjęcie regeneracji powysiłkowej jest bardoz szeronie i nie sprowadza sie do masażu sportowego jedynie.
gdyż tak regeneracj ato
1. rokręcenie
2. jedzinei i picie
3. masaż i zabiegi
4. sen
5. iinne




Temat: Równowaga kwasowo-zasadowa

Równowaga kwasowo-zasadowa - to stan, w którym zachowany jest swoisty stosunek kationów i anionów w płynach ustrojowych, warunkujący odpowiednie pH i prawidłowy przebieg procesów życiowych. Zaburzenia gospodarki kwasowo-zasadowej to kwasica i zasadowica. W obu przypadkach jest to stan zagrażający życiu, w którym dochodzi do zaburzeń odczynu pH krwi. Optymalny zakres pH krwi dla większości procesów przemiany materii wynosi 7,35-7,45. Spadki poniżej 6,8 i wzrosty powyżej 7,8 są dla organizmu zabójcze, ponieważ: białka ulegają denaturacji, przestają działać enzymy komórkowe, ustaje wymiana gazów oddechowych. Do głównych przyczyn kwasicy (pH < 7,35) należą: lęk, złość, gorączka, stres, otyłość, cukrzyca, niewłaściwa dieta, przewlekłe schorzenia wątroby, nerek, kory nadnerczy. Objawy kwasicy: bezsenność, retencja wody, migreny, trudności z połykaniem, zniżki nastroju, zapalenia śluzówek jamy ustnej. Do głównych przyczyn zasadowicy (pH > 7,45) należą: biegunki, nasilone wymioty, niedożywienie, dyslipidemie, zaburzenia hormonalne, nadmiar alkalizujących medykamentów. Objawy zasadowicy: hiperwentylacja, napady senności, astma, hipotermia, bolesność mięśni.
Zwiększenie kwasowości organizmu (a więc również spożywanie żywności kwasotwórczej) zwiększa jego podatność na przewlekłe i nieuleczalne choroby, takie jak: choroby onkologiczne, zaburzenia odporności, skleroza, choroby serca, cukrzyca, artretyzm.
Produkty spożywcze różnią się zawartością pierwiastków kwasotwórczych (najważniejsze: chlor, fosfor i siarka) i zasadotwórczych (najważniejsze: wapń, sód, potas, magnez), dlatego skład racji pokarmowej nie pozostaje bez wpływu na gospodarkę kwasowo-zasadową ustroju. W większości produktów spożywczych stanowiących podstawę naszej diety przeważają pierwiastki kwasotwórcze. Dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu zaleca się aby, 80% jadłospisu stanowiły produkty zasadotwórcze, a 20% produkty kwasotwórcze. W rozróżnieniu co jest kwasotwórcze, a co zasadotwórcze, jest wiele nieporozumień. Produkty kwaśne, np. cytryny są w naszym organizmie zasadotwórcze i można się nimi leczyć z nadkwasoty.



Temat: Wyniki badania krwi
jakie badania masz na mysli? morfologiczne, biochemiczne, jonogram czy moze jeszcze jakies inne?

Jesli chodzi o morfologie o naistotniejsze sa te parametry ktore "odpowiadaja" za transport tlenu w organizmie, czyli:
RBC -krwinki czerwone
HCT -hematokryt czyli zageszczenie krwi
MCV -srednia objetosc krwinki czerwonej
HGB -stezenie hemoglobiny
MCH -srednia masa hemoglobiny w krwince czerwonej
MCHC -srednie stezenie hemoglobiny w krwince czerwonej
z punktu widzenia odpornosci istotna jest tez ilosc krwinek bialych oraz stosunek limfocytow do granulocytow; OB mowi czy tocza sie w organizmie jakies utajone procesy zapalne lub chorobotworcze.

Jonogram
u ludzi uprawiajacych sport istotnym parametrem jest stezenie jonow magnezu, innych jak sod i potas rowniez ale w przypadku tych dwoch ostatnich zadko wystepuja niedobory, z magnezem jest inaczej dlatego warto sobie zbadac i ewentualnie aplikowac jakies mutliskladnikowe preparaty.

Badanie biochemiczne malo powie o mozliwosciach organizmu raczej o jego stanie np.: czy nie jest zbyt przeciazony, czy nie wystepuja zaburzenia pracy narzadow wewnetrznych itp. Warto zwrocic uwage na pewno na profil lipidowy czyli stezenie cholesterolu calkowitego, frakcji HDL i LDL oraz trojglicerydow. Z cholesterolu powstaja istotne dla oragnizmu zwiazki np.: hormony plciowe, wiec nie warto sie cieszyc jak jest za niski. Z parametrow mogacych swiadczyc o przemeczeniu organizmu lub odbytym ciezkim treningu sa: podwyzczona aktywnosc kinazy kreatynowej (CK), aminotransferazy alaninowej (GPT, ALAT) i asparaginianowej (GOT, AST), podwyzszone stezenie mocznika (URE).

Kazig, jak masz jakies wyniki i pytania do nich to przeslij lub napisz, postaram sie je jakos zinterpretowac.




Temat: Warzywa w naszej kuchni
Marchewka - samo zdrowie

Znana była już w Starożytności, jednak ze względu na swój smak, który dalece różnił się od tego, jaki znamy obecnie, nie była wówczas zbyt ceniona. Dopiero w XIV wieku, kiedy to wyhodowana została najlepiej znana nam dziś odmiana o jędrnym korzeniu i słodkawym posmaku, na dobre weszła do naszego jadłospisu.

Marchewka, bo o niej tu mowa jest tanim i powszechnie dostępnym warzywem o intensywnym, żółtopomarańczowym zabarwieniu. Często spotykamy ją w najróżniejszych daniach lub jako składnik popularnych soków. Obecnie znamy ponad 60 odmian marchwi jadalnej, z których najpopularniejszymi są lenka, karota i amsterdamka. Istnieje też marchew dzika o białym lub żółtym zabarwieniu.



Znaleźć w niej możemy witaminę A, C, witaminy z grupy B, a także witaminę E, H, K oraz PP. Nie brak też składników mineralnych takich, jak wapń, potas, sód, żelazo, miedź, fosfor, magnez, cynk i kobalt. Zawiera też kwas foliowy, kwas jabłkowy, inozytol oraz pektyny. Dzięki obecności dużej ilości błonnika, marchewka pomaga regulować pracę przewodu pokarmowego, zapobiega zaparciom i nadmiernej fermentacji w jelitach. Sprzyja wydalaniu z organizmu produktów odpadowych przemiany materii.

Marchew ma bardzo pożądany wpływ na naszą skórę - delikatnie wygładza zmarszczki i nadaje skórze intensywniejszą barwę - dzięki czemu poleca się ją latem, gdy się opalamy. Inną zaletą marchwi - chyba najlepiej nam znają - jest jej korzystny wpływ na nasze wzrok. Zawdzięczamy to obecności beta-karotenu. Ten sam związek ma jednak też i inne właściwości. Przyczynia się m.in. do ochrony przed drobnoustrojami. Ma także działanie antyoksydacyjne i wzmacniające odporność.

Warto zwrócić uwagę na obecność w marchewce inozytolu. Związek ten jest głównym składnikiem lecytyny, funkcjonuje jako substancja lipotropowa (tzn. związek, który zapobiega gromadzeniu się tłuszczu i cholesterolu w wątrobie). Jeżeli wątroba staje się nadmiernie obciążona przez tłuszcz i cholesterol, upośledzeniu ulegają liczne jej funkcje, co koniec końców negatywnie odbija się na całym organizmie. Przypuszcza się też, że niedobór inozytolu w organizmie może być przyczyną niepłodności u mężczyzn.

Marchewkę najlepiej spożywać na surowo. Jest wówczas najbardziej wartościowa, choć ceną za to jest jej większa ciężkostrawność. Ugotowana staje się o wiele bardziej lekkostrawna, dzięki czemu mogą ją jeść już malutkie dzieci. Obróbka termiczna sprawia jednak, iż traci ona część swoich wartości odżywczych.

Źródło: we-dwoje.pl



Temat: WAŻNE WITAMINY
A ja dodam składniki mineralne:

MAGNEZ:
Składnik mineralny konieczny do metabolizmu wapnia, fosforu, potasu i witaminy C. Niezbędny do prawidłowej czynności nerwów i mięśni. Odgrywa ważną rolę w procesach energetycznych zachodzących w trakcie spalania cukru. Znany jako mineralny składnik przeciwstresowy. Pomaga w zwalczaniu depresji. Wpływa korzystnie na układ sercowo-naczyniowy i zapobiega chorobom serca. Pomaga w utrzymaniu zdrowych zębów. Zapobiega odkładaniu się wapnia w postaci złogów w układzie moczowym i pęcherzyku żółciowym. W połączeniu z wapniem może spełniać rolę naturalnego leku uspokajającego.
Źródła naturalne:
kasze grube, figi, migdały, orzechy, banany, warzywa liściaste. Występuje w licznych preparatach mineralnych i wielowitaminowych.

MOLIBDEN:
Bierze udział w metabolizmie węglowodanów i tłuszczów. Stanowi zasadniczą część enzymu odpowiedzialnego za wchłanianie żelaza. Zapobiega niedokrwistości. Poprawia samopoczucie.
Źródła naturalne:
zielone warzywa liściaste, pełnoziarniste pieczywo.
Rady: nie wymaga suplementacji, dopóki żywność nie pochozi z gleby ubogiej w ten składnik.

POTAS:
Działa wewnątrz komórki, a sód w przestrzeni międzykomórkowej. Wraz z sodem reguluje gospodarkę wodną, ciśnienie osmotyczne, równowagę kwasowo-zasadową i decyduje o przewodnictwie nerwowym. Zaburzenie równowagi sodowo-potasowej powoduje zakłócenie czynności mięśni i nerwów. Utrata potasu w organizmie następuje wskutek hipoglikemii, długotrwałego głodu, silnej biegunki. Do utraty potasu może prowadzić stres zarówno psychiczny, jak i fizyczny. Ułatwia jasne myślenie polepszając zaopatrzenie mózgu w tlen. Pomaga w usuwaniu produktów przemiany materii. Wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Pomaga w leczeniu alergii.
Źródła naturalne:
owoce cytrusowe, banany, melony kantalupa, pestki słonecznika, liście mięty, zielone warzywa, pomidory, ziemniaki.



Temat: Terminy ostro medyczne - epizod 2
Corcoran:

Nie bede sie odnosil do medycyny, bo w tej dziedzinie czuje sie bardzo marnym


ekspertem, natomiast chcialbym skomentowac slowo 'mikroelementy', ktore

pojawia sie w tym watku bardzo czesto.

Otoz od dluzszego czasu walcze o to, aby wyplenic ten rusycyzm z naszego


pieknego jezyka. Ani toto nie jest mikro, ani tez nie jest to zaden element :)

To sa wlasnie pierwiastki wystepujace w ilosciach niewielkich (sladowych) w


organizmach - niezbedne do jego prawidlowego funkcjonowania - takie jak

zelazo, selen, chrom itp.

Juz dawno temu prof. Julian Aleksandrowicz - badacz zajmujacy sie dzialaniem


magnezu  organizmie czlowieka lansowal bardzo piekny i polski termin -

'pierwiastki sladowe'. Fakt, ze sa to dwa slowa zamiast jednego, ale coz...


moim zdaniem brzmi naprawde lepiej.




Trafne spostrzeżenie, chociaż...

Po pierwsze primo ;-) osobiście popieram. Sam nie zaproponowałem
poprzednio "pierwiastków śladowych", bo wolałem najpierw upewnić się, czy to
_dokładne_ synonimy, a nie miałem dostępu do źródeł. Upewniłem się, zakres
znaczeniowy ten sam.

Po drugie primo ;-) protestuję: jaki tam rusycyzm, w angielskim też nazywa się
toto microelements (i trace elements)! A mikro są, bo z reguły występują w
ilościach liczonych w mikrogramach (albo i mniejszych).

Po trzecie primo ;-) Aleksandrowicz wielkim człowiekiem był; jednak nie zwrócił
uwagi na pewien szczegół: jak w takim razie nazwać drugą grupę pierwiastków,
spożywanych w większych ilościach, czyli makroelementy (sód, potas, wapń itp.)?
Przecież trzeba zachować jakąś spójność wypowiedzi, mówiąc i o jednych, i o
drugich.

Na koniec dodam, że w moim odczuciu trochę zależy też od rejestru tekstu - w
tekstach popularnych jakoś bardziej przyjęte są chyba "mikroelementy", podczas
gdy w publikacjach naukowych wyraźnie częściej spotykałem "pierwiastki
śladowe". Co cieszy :-)


Pozdrawiam cieplutko,

Corcoran


Również pozdrawiam
AdamS

PS. Corcoran jako ten kapitan od Luizy? ("Niezwykłe choć prawdziwe...") ?
Jak ja to kiedyś lubiłem!

AdamS





Temat: O włos od rozwiązania
Gdzie schowały się pierwiastki?
Molibden – wątroba, fasola, czerwona kapusta, zielone części roślin, mąka pełnoziarnista, ser, mięso i podroby. Potas – rośliny strączkowe, orzechy, warzywa i owoce. Duże ilości w owocach cytrusowych, bananach, melonie kantalupa, pestkach słonecznika, liściach mięty, zielonych warzywach, pomidorach, ziemniakach. Kobalt – wątróbka, cynaderki, buraki, mleko, ostrygi, mięczaki i piwo. Magnez – czekolada, rośliny strączkowe, migdały, orzechy, morele, figi, banany, kakao. Selen – ryby morskie, nieoczyszczona sól morska i kopalna, drożdże, czosnek, grzyby, pomidory, orzechy, kukurydza i zielony groszek. Sód – niemal we wszystkich spożywanych pokarmach, duże ilości w żółtym serze i oczywiście soli kuchennej. Miedź – owoce morza, fasola, groch, ziarna pszenicy, śliwki i orzechy. Chrom – drożdże, piwo, kasze, płatki, groszek i brokuły. Żelazo – mięso i zielone rośliny. Przyswajalność żelaza zależy od wielu czynników, np. obecności w organizmie witaminy C.

Przykładowe menu dla zestresowanych (niedobory żelaza, potasu, sodu).
Śniadanie – omlet z groszkiem: 2 jajka, 1,5 łyżki mąki, 2 łyżeczki mleka, woda mineralna, 1 łyżeczka oleju, 4 łyżki groszku, posiekany szczypiorek. Z jajka, mąki, mleka i wody mineralnej zmiksuj ciasto o konsystencji gęstej śmietany, wylej na rozgrzaną patelnię wysmarowaną olejem. Wierzch omletu udekoruj groszkiem, przykryj pokrywką, aż jajka całkowicie się zetną. Posyp posiekanym szczypiorkiem.
Obiad – czerwone mięso: najlepiej grillowane z mieszaną sałatą i brązowym ryżem lub kaszą gryczaną.
Kolacja – sałatka z buraków ze śledziem: 4–6 ugotowanych młodych buraków, pół puszki czerwonej fasoli, 2 gotowane młode ziemniaki, 2 płaty śledzia w oleju, oregano, 1 łyżeczka oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz. Buraki pokrój w ćwiartki, ziemniaki w plasterki, śledzia w duże kawałki. Z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu zrób winegret i dodaj oregano. Wszystkie składniki wymieszaj i polej sosem.




Temat: herbaty, herbaciarnie... :)
A ja od kilku lat żyję na zielonej herbacie, ale tylko tej firmy Posti, bo ma najlepszy smak. Ewentualnie jakaś ekspresowa np. z opuncją pięknie pachnie. Kiedy się dowiedziałam jaka jest zdrowa... już w niejednym źródle na ten temat czytałam.

W zielonej herbacie znajdziesz zarówno witaminy rozpuszczalne w wodzie: B1, B2, B6, K, PP, sole mineralne: wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, miedź, fluor i mangan, flawonoidy, puryny, lecytynę, teinę, garbniki, jak również cenne olejki eteryczne. Każda z tych substancji spełnia w twoim organizmie inną, ważną rolę:

• flawonoidy mają właściwości silnie antyutleniające, dzięki nim zielona herbata hamuje procesy starzenia, wzmacnia odporność i zwiększa długość życia; antyutleniacze zawarte w zielonej herbacie chronią przed rakiem (przede wszystkim obniżają ryzyko nowotworów układu moczowego i trawiennego, a także skóry, płuc i sutka) i chorobami serca, obniżają poziom "złego" cholesterolu i zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych

• fluor uzupełnia zapotrzebowanie organizmu na ten składnik wzmacniając w ten sposób kości i zabezpieczając zęby przed próchnicą

• polifenole dzięki ich stymulującemu działaniu, zielona herbata doskonale odchudza. Substancje te bowiem przyspieszają przemianę tłuszczu w energię zapobiegając odkładaniu się go na biodrach, brzuchu i pośladkach.
http://samozdrowie.interi...news?inf=536015

Lubię też czasami dla odmiany Earl Grey za jej aromatyczny zapach i Roiboos Astra.

pozdrawiam,
Asia

[ Dodano: 08-07-2006, 13:45 ]



Temat: 1
Barbaro,
Objawy, które mnie dręczą były i są z "różnej beczki". Dlatego też bardzo często jakt tylko coś nowego się dzieje, albo jak np.w przypadku rezonansu magnetycznego, który wykonałem po raz pierwszy w 2004 roku - czyli jak dla mnie dawno (i nie wiadomo, co tam ię teraz dzieje od tamtej pory)wykonuję badania, testy itp. Może to głupio zabrzmi, ale na pomysł, że może coś jest nie w porządku z elektrolitami wpadłem któregoś dnia w pracy słuchając radia, Leciała właśnie jakaś piosenka (chyba Reni Jusis) - coś o magnesie (takim do przyciągania) i ... no własnie, pomyślałemn sobie, że zobaczę dokładniej za co w organiźmie odpowiedzialny jest magnez. Ponieważ okazało się, że objawy jego niedoborów pokrywają się bardzo z moimi, dlatego też postanowiłem go zażywać. Zaczęłem się naprawdę lepiej czuć, więc konytynuowałem tą terapię magnezem. W końcu zrobiłem badanie krwi "na elektrolity" i okazało się, że jestem w dolnej granicy normy zawartości MG w organiźmie. Wygląda więc na to, że gdybym, go nie dostaraczał w suplementach (nieraz nawet około 300 mg dziennie) to byłbym znacznie poniżej normy. Przy zaburzeniach nerwicowych traci się sporo elektrolitów, a i układ pokarmowy jest upośledzony - jeśli chodzi o ich wchłanianie. Mam też wypadanie płatka zastawki mitralnej serca, co podobno też powoduje zwiększoną utratę MG. Jeśli chodzi o Potas, Sód, Wapń to wszystko jest w normie.
Tak czy siak, alkohol powoduje u mnie następnego dnia wzmożone objawy. Ponieważ jest też u mnie podejrzenie o nieprawidłowe działanie ukladu pokarmowego (częste odbijania, wzdęcia, kluska w gardle, bóle brzucha, czasem nudności itd.) to być moze po badaniach (już we wrześniu) okaże się, że oprócz nerwicy są też inne przyczyny mojego kiepskiego niestety samopoczucia.
Pozdrawiam serdecznie.




Temat: Sól lepsza niż drogi peeling



Zastrzyk urody z soli

Nadmiar soli w pożywieniu jest niewskazany, bo zatrzymuje wodę w organizmie. Ale zmęczonym nogom kąpiel z dodaną garścią soli na pewno przyniesie ulgę. Sól oczyszcza też skórę nie gorzej niż najdroższy peeling. A jeśli użyjesz soli morskiej, to składniki pochodzące z alg dodatkowo nawilżą i ujędrnią Twoją skórę.



Sól kamienna zawiera wiele cennych minerałów: magnez, który zwiększa aktywność komórek, wapń łagodzący podrażnienia i wzmacniający strukturę skóry, potas i sód regulujące gospodarkę wodną i przyspieszające przemianę materii w tkankach.

Peeling solny

Pół szklanki drobnoziarnistej soli wymieszaj z oliwą z oliwek lub olejkiem ze słodkich migdałów, tak aby powstała gęsta emulsja. Wmasuj w całe ciało (od dołu ku górze, najpierw prawą, następnie lewą stronę) delikatnymi okrężnymi ruchami. Spłucz letnią wodą. Nie stosuj tego peelingu do twarzy i szyi - skóra tych partii ciała jest zbyt delikatna.

Kąpiel wyszczuplająca

Dodanie do wody w wannie szklanki soli kamiennej lub morskiej ożywi skórę, wyraźnie poprawi jej wygląd. Dodatek kilograma soli przyspieszy proces oczyszczania tkanek skóry z toksyn, podziała drenująco. Relaks dla stóp Zmęczonym, opuchniętym stopom najszybciej i najskuteczniej przyniesie ulgę 10-minutowa kąpiel w letniej wodzie z dodatkiem garści soli i kilku kropel olejku eterycznego (np. z rozmarynu, lawendy) lub naparu z ziół (np. miłorzębu).




Strona 1 z 3 • Zostało wyszukane 95 rezultatów • 1, 2, 3